Fastelavn er en glædesfest for både børn og voksne

Fastelavn er en glædesfest for både børn og voksne

januar 29, 2022 Slået fra Af Admin

Måske kender du mest fastelavn for fastelavnsboller, udklædningstøj, tøndeslagning og generelt bare lidt gak og gøgl, som de små bare elsker? Dog er det en gammel traditionsfast tro, som har rødder i kristendommen og fastedagene inden påske. Det er en kristen skik, hvis navn stammer fra Tyskland. Her er det en helligdag, som skal fylde maverne med godter, inden 40 dages kristen faste begynder. Før i tiden var det en fest for de voksne, men i dag er det nok mest kendt som værende børnenes fest og for de små, er det mange gange også en af årets højdepunkter. At kunne klæde sig ud til fastelavn, slå katten af tønden og kæmpe om at få kronen på hovedet er blevet en fast del af den danske tradition i forbindelse med fastelavn, hvor der på normal vis hører lækre fastelavnsboller til. 

Fastelavn er en kristen begivenhed 

Oprindeligt var det en stor helligdag for de kristne, hvor det helt store gilde blev stablet på benene aftenen før at 40 dages faste begyndte. Dagen er altid søndagen præcis 7 uger inden påske søndag og et led i fejringen af påskedagene. Her var det en voksen fest, hvor det var de voksne der havde maskebal, slog katten af tønden og spiste til de kunne rulle hjem. Det blev i gamle dage mest af alt genkendt som værende karneval, som betyder farvel kød eller uden kød. Netop fordi, at der skulle tankes op, med alt hvad den kunne trække, for at kunne komme igennem 40 dages faste, med kun så lidt som muligt. 

Fastelavn strakte sig over fire dage 

Fastelavn var i tidernes morgen ikke kun begrænset til en enkel karnevals og fest dag. Det var strukket over fire dage med flæske søndag hvor der festes med et overvæld af kød, fastelavns mandag med mere fest og overdådig middag, hvide tirsdag som en overgangsdag hvor der spises hvidt brød uden kød og aske onsdag hvor fasten officielt starter og hvor der blev malet et sort kors i panden med aske. I dag fejrer vi mest af alt fastelavns søndag og i institutionerne fastelavns mandag, hvor det er de små der klæder sig ud og slår katten af tønden. 

Lad fastelavnsfesten brage og give glæde for både store og små 

Der er ingen grund til at holde igen når det kommer til fastelavnsfesten. Det er en mulighed for at holde vigtige traditioner i live, som har haft en stor betydning for vores kristne historie og samtidig skabe en dag der er vendt en smule på hovedet, sammenlignet med den traditionelle hverdag. Det kan ende med at blive årets fest, hvor både børn og voksne kan more sig dagen lang, skeje ud og klæde sig ud med masker eller fastelavnstøj. Ingen har taget skade af et godt måltid mad, toppet med fastelavnsboller, lidt ballade og selskab med dem man holder allermest af. Lav din egen fest derhjemme for familien eller inviter naboerne til de festlige begivenheder omkring fastelavn.